Voi ne-ați spus ce vă îngrijorează, noi ne-am mobilizat pentru a demonta un mit.Ce mit? 𝘔𝘪𝘵𝘶𝘭 𝘤𝘰𝘭𝘦𝘤𝘵ă𝘳𝘪𝘪 𝘥𝘦ș𝘦𝘶𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘳𝘦𝘤𝘪𝘤𝘭𝘢𝘣𝘪𝘭𝘦 𝘭𝘢 𝘶𝘯 𝘭𝘰𝘤 𝘤𝘶 𝘥𝘦ș𝘦𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘳𝘦𝘻𝘪𝘥𝘶𝘢𝘭𝘦.În zilele când avem programat să ridicăm atât deșeurile reziduale cât și deșeurile reciclabile dintr-o zonă, avem pe teren d𝗼𝘂ă 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗰𝗼𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰ă 𝘀𝗲𝗽𝗮𝗿𝗮𝘁 𝗱𝗲ș𝗲𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲: în una se încarcă doar deșeurile reciclabile, iar în altă mașină se încarcă doar deșeurile reziduale. 🟡⚫️

Pentru cei care locuiesc în zona de case, deșeurile reciclabile de plastic/metal și hârtie/carton, se colectează în aceeași pubelă: pubela galbenă. Dar pentru ca aceste deșeuri să poate fi reciclate este nevoie să ținem cont de câteva sfaturi extrem de importante, tocmai pentru a nu compromite întreaga cantitate de deșeuri dintr-o autocompactoare.

Recipientele din plastic (PET-urile) trebuie spălate / clătite cu apă înaintea depunerii lor în pubela de culoare galbenă. Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu, ambalajele vor fi presate.
Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța de produsele pe care le-au conținut, se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.

Exemple de deșeuri din plastic și metal care pot fi colectate:

  • bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.
    NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: ambalaje sau alte materiale ce au în componență combinații din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

Hârtia şi cartonul se vor împături sau vor fi rupte în bucăţi, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu. Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate.

Exemple de deșeuri din hârtie și carton care pot fi colectate:

  • reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate).
    NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

🤝Pentru că vrem 𝘀ă 𝗳𝗼𝗿𝗺ă𝗺 î𝗺𝗽𝗿𝗲𝘂𝗻ă 𝗼 𝗲𝗰𝗵𝗶𝗽ă, vă ținem la curent cu tot ceea ce facem, tocmai pentru a încuraja procesul de colectare separată a deșeurilor.

Vă invităm să vizualizați mai jos un filmuleț pe care l-am pregătit pentru a vă arata procesul de colectare separată a deșeurilor.