Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat.
Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea unei apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.
Vă invităm să consultați informațiile utile de mai jos pentru a ști ce deșeuri aruncăm la fiecare fracție în parte, dar și ce sunt deșeurile speciale și ce facem cu ele. Vă mulțumim pentru implicare!
Împreună reducem , reutilizăm, reciclăm!
Un mediu curat este muncă de echipă.
Deșeuri din construcții și reamenajări
Cele mai frecvente deșeuri din construcții & reamenajari sunt: beton, cărămizi, moloz, dale, piatră, lemn. Acestea se ridică la cerere de către personalul Soma, contra cost, în baza unui contract încheiat în prealabil. Condițiile de predare a deșeurilor din construcții și demolări sunt următoarele: deşeurile din construcţii şi demolări trebuie precolectate de generatori în recipientele puse la dispoziţie de către SOMA sau în saci de rafie rezistenţi, pe categorii după cum urmează: fracţie inertă (ex. Beton, cărămidă, BCA, obiecte sanitare din ceramic, inclusiv faianţa şi gresie, etc.) fracţie valorificabilă energetic (material combustile ex. Parchet, tâmplărie din lemn, piese din plastic, etc.) fracţie cu potenţial reciclabil (orice obiect care conţine metal într-un procent mai mare de 10%, ex. Tâmplărie metalică, calorifere, robineţi, etc) nu vor fi colectate deșeuri precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică.
Vă reamintim faptul că este interzisă depunerea deşeurilor de material de construcţii în recipientele destinate deşeurilor reziduale sau reciclabile aflate pe domeniul public său privat. De asemenea, vă aducem la cunoştinţă că depunerea necontrolată/abandonarea acestor deşeuri pe domeniul public este strict interzisă, fiind sancţionata de legislaţie.
Alte informații utile
ATENȚIE! Recipientele nu vor fi ridicate de personalul Soma în următoarele cazuri:
Dacă recipientele/sacii nu sunt amplasate în afara proprietăţii dvoastră (respectiv pe domeniu public), la data stabilită pentru colectare, începând cu ora 7. Pătrunderea echipajelor de colectare pe proprietate privată este strict interzisă;
Dacă accesul este blocat din cauza condițiilor meteo (zăpezi abundente, noroi, ploi etc) și mașinile Soma nu pot pătrunde până la locul de staționare a recipientului (vă reamintim că e în sarcina fiecărui proprietar să își curețe trotuarul de zăpadă).
BINE DE ȘTIUT: Deșeurile suplimentare reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal) plasate în mod corect lângă pubela/sacii dedicați colectării acestora, se vor ridica gratuit de către personalul Soma.
! Deșeurile reziduale suplimentare plasate lângă pubela neagră vor fi preluate gratuit de către personalul Soma.
Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.
Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.