De ce și cum colectăm selectiv?

Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat.

Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea unei apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

Vă invităm să consultați informațiile utile de mai jos pentru a ști ce deșeuri aruncăm la fiecare fracție în parte, dar și ce sunt deșeurile speciale și ce facem cu ele. Vă mulțumim pentru implicare!

Împreună reducem , reutilizăm, reciclăm!

Un mediu curat este muncă de echipă. 

 

Recipentele GALBENE: Plastic / Metal
Galben e doar pentru Plastic și Metal pentru zona de blocuri (platforme publice).

 

Galben este pentru Plastic și Metal și Hârtie și Carton pentru zona de case unde colectarea se realizează din poartă în poartă.

Știați că reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore? 

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul galben: sticle și ambalaje din plastic (tip PET sau sticlele de lapte/iaurt), pungile, folia, caserolele din plastic, cutii de lapte și suc (de tipul Tetra Pack), cutii de conservă, doze de aluminiu de la băuturi, alte bidoane și recipenți din plastic (de ex. de la detergenți) și alte obiecte de plastic de mici dimensiuni (de ex. jucarii). 

Important! Cum aruncăm ambajele din plastic/metal?
❗Le clătim/curățăm cu apă, dacă sunt murdare;
❗Le scoatem dopul (în cazul sticlelor din plastic);
❗Le presăm cât mai bine posibil, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.
❗Nu arucăm recipientele cu resturi de lichid în ele sau murdare!

NU aruncăm în pubela/ containerul galben: ambalaje contaminate (ca de ex. cutii de vopsele, bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase), deșeuri medicale (de ex. seringi folosite), baterii, deșeuri electronice și electrice, alte plastice rezultate de la lucrările de construcții, polistirenul destinat izolației clădirilor sau produse combinate din plastic și metal.

  

Recipientele ALBASTRE: Hârtie / Carton
Albastru e doar pentru Hârtie și Carton pentru zona de blocuri (platforme publice).  

 

 

 Stiați că o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi? 

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul albastru: cutii și ambalaje din hârtie/carton (de ex. cutii de la electronice, de la alimente, cartoane de ouă, cutii de pizza, de pantofi, pungi din hartie etc), maculatură (de ex. ziare, cărți, reviste, caiete, etc). 

Important! Cum aruncăm ambajele din hârtie/carton: 
❗Ne asigurăm că sunt curate și că nu sunt contaminate cu uleiuri, resturi alimentare etc;
❗Le pliem/comprimăm pentru a economisi spațiu în interiorul pubelei/containerului;
❗Nu aruncăm cartoane îmbibate cu ulei (cum sunt, uneori, cutiile de pizza) în recipientele albastre!

NU depunem în recipientele de culoare albastră ambalaje de hartie și carton contaminate, cum ar fi: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare sau îmbibate cu ulei, șervețele și hârtie de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

  

Recipientele VERZI: Sticlă
Verde e doar pentru sticlă. 

 

 

 

Știați că sticla se poate recicla la infinit și nu își pierde niciuna dintre calități în procesul de reciclare?

Deșeurile de sticlă trebuie depuse numai în recipientele de culoare verde existente în platformele publice (le găsiți ușor, în puncte special amenajate pe domeniul public). 

Important: Ambalajele din sticlă trebuie să fie goale și curate

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul verde: sticle și ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (curate și fără conținut) etc.
Sticla poate fi reciclată indiferent de culoarea ei (verde, maro etc), iar spargerea produselor din sticlă când sunt aruncate în recipientele verzi de colectare nu afectează procesul de reciclare. 

NU depuneți în recipientele de culoare verde: sticla de la geamuri, parbrize, mese din sticlă, oglinzi, produse din porțelan, ceramică, obiecte din cristal, vase rezistente la căldură (vase yena), pahare sparte din sticlă etc. Ca regulă generală: sunt permise numai ambalaje din sticlă.

 

 

 

 

 

 

 

Recipientele NEAGRE sau METALICE sunt pentru ce nu putem recicla: Deșeuri reziduale

Negru e doar pentru deșeurile reziduale.
 

 

 

 

 Știați că românii reciclează aproximativ 13% din deșeurile produse, pe când media europeană e de 45%? Împreună putem fi mai responsabili față de mediul înconjurător. 

Deșeurile reziduale sunt acele deșeuri care nu se pot recicla sau composta (cu excepția deșeurilor voluminoase, periculoase, electrice, electronice și medicale, care sunt colectate diferit) și care trebuie depuse numai în recipientele de culoare neagră.
Deșeul rezidual ajunge direct la groapa de gunoi, iar drumul lui este fără întoarcere. El nu se reciclează. Nimic bun, nimic util, nimic sănătos nu poate fi făcut din el. Din păcate, mare parte din acesta este compus din elemente care ar fi putut fi reciclate. 

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul negru: scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, etc. 
NU sunt deșeuri reziduale: pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și becuri uzate, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Gândește-te de două ori înainte să arunci un deșeu la gunoi: decizia ta, luată în acele câteva secunde, poate însemna foarte mult pentru mediul înconjurător.

 

 

 

 

Deșeuri biodegradabile
Vă recomandăm să vă produceți propriul compost în gospodăria dvs

 

 

 

Știați că peste 50% dintre deșeurile generate în gospodării sunt deșeuri organice, care ar putea fi cu ușurință transformate în compost? 

Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice care pot fi transformate prin descompunere în îngrășământ natural (compost), asemănător humusului de pădure, de culoare neagră. 

Exemple deșeuri care pot fi folosite pentru producerea compostului în fiecare gospodărie: resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, orez, paste, fasole și cereale, coji de ouă și coji de nucă, zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), resturi de pâine, cereale și produse de patiserie proaspete, învechite sau mucegăite, păr și blană, rumeguș, bucăți de lemn mărunțit (dar netratat chimic, nevopsit), cenușa de la sobe (dacă se arde doar lemn), frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deșeuri periculoase

Deșeurile periculoase
sunt acele deșeuri care nu se pot colecta împreună cu deșeurile obișnuite întrucât pot provoca poluare gravă sau prezintă riscuri asupra oamenilor, animalelor și mediului. Acestea pot fi inflamabile, corozive, iritante sau toxice.
 Cele mai comune deșeuri periculoase sunt: bateriile și acumulatorii uzați, medicamente expirate, pesticide, insecticide, îngrășăminte chimice, stingătoarele de incendiu, lacuri și vopsele uzate, cleiuri și adezivuri, combustibili, uleiuri, lichid de frână & lubrificanți, doze de spray & recipienți sub presiune care încă au conținut, materiale de lustruire etc.
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de către personalul Soma, în cadrul a două campanii speciale anuale organizate în mediul rural și în cadrul a patru campanii speciale anuale organizate în mediul urban – datele exacte ale campaniilor speciale vor fi anunțate în prealabil. 

 

 

 

 

 

 Deșeuri din construcții și reamenajări

Cele mai frecvente deșeuri din construcții & reamenajari sunt: beton, cărămizi, moloz, dale, piatră, lemn. Acestea se ridică la cerere de către personalul Soma, contra cost, în baza unui contract încheiat în prealabil. Condițiile de predare a deșeurilor din construcții și demolări sunt următoarele:
📍deşeurile din construcţii şi demolări trebuie precolectate de generatori în recipientele puse la dispoziţie de către SOMA sau în saci de rafie rezistenţi, pe categorii după cum urmează:
📍fracţie inertă (ex. Beton, cărămidă, BCA, obiecte sanitare din ceramic, inclusiv faianţa şi gresie, etc.)
📍fracţie valorificabilă energetic (material combustile ex. Parchet, tâmplărie din lemn, piese din plastic, etc.)
📍fracţie cu potenţial reciclabil (orice obiect care conţine metal într-un procent mai mare de 10%, ex. Tâmplărie metalică, calorifere, robineţi, etc)
📍nu vor fi colectate deșeuri precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică.

⛔️Vă reamintim faptul că este interzisă depunerea deşeurilor de material de construcţii în recipientele destinate deşeurilor reziduale sau reciclabile aflate pe domeniul public său privat.
⛔️De asemenea, vă aducem la cunoştinţă că depunerea necontrolată/abandonarea acestor deşeuri pe domeniul public este strict interzisă, fiind sancţionata de legislaţie.

Alte informații utile

ATENȚIE! Recipientele nu vor fi ridicate de personalul Soma în următoarele cazuri: 

  • Dacă recipientele/sacii nu sunt amplasate în afara proprietăţii dvoastră (respectiv pe domeniu public), la data stabilită pentru colectare, începând cu ora 7. Pătrunderea echipajelor de colectare pe proprietate privată este strict interzisă;
  • Dacă accesul este blocat din cauza condițiilor meteo (zăpezi abundente, noroi, ploi etc) și mașinile Soma nu pot pătrunde până la locul de staționare a recipientului (vă reamintim că e în sarcina fiecărui proprietar să își curețe trotuarul de zăpadă). 

BINE DE ȘTIUT: Deșeurile suplimentare reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal) plasate în mod corect lângă pubela/sacii dedicați colectării acestora, se vor ridica gratuit de către personalul Soma. 

Deșeurile reziduale suplimentare plasate lângă pubela neagră vor fi preluate gratuit de către personalul Soma. 

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


Google Analytics
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services