De ce și cum colectăm selectiv?

Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat.

Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea unei apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

Vă invităm să consultați informațiile utile de mai jos pentru a ști ce deșeuri aruncăm la fiecare fracție în parte, dar și ce sunt deșeurile speciale și ce facem cu ele. Vă mulțumim pentru implicare!

Un mediu curat este muncă de echipă.

Pubela GALBENĂ: Plastic / Metal

Galben e doar pentru Plastic și Metal

Știați că reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore? 

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul galben: sticle și ambalaje din plastic (tip PET sau sticlele de lapte/iaurt), pungile, folia, caserolele din plastic, cutii de lapte și suc (de tipul Tetra Pack), cutii de conservă, doze de aluminiu de la băuturi, alte bidoane și recipenți din plastic (de ex. de la detergenți) și alte obiecte de plastic de mici dimensiuni (de ex. jucarii). 

 

Important! Cum aruncăm ambajele din plastic/metal?

 • Le clătim/curățăm cu apă, dacă sunt murdare;
 • Le scoatem dopul (în cazul sticlelor din plastic);
 • Le presăm cât mai bine posibil, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.
 • Nu arucăm recipientele cu resturi de lichid în ele sau murdare!

NU aruncăm în pubela/ containerul galben: ambalaje contaminate (ca de ex. cutii de vopsele, bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase), deșeuri medicale (de ex. seringi folosite), baterii, deșeuri electronice și electrice, alte plastice rezultate de la lucrările de construcții, polistirenul destinat izolației clădirilor sau produse combinate din plastic și metal.

Pubela ALBASTRĂ: Hârtie / Carton

Albastru e doar pentru Hârtie și Carton.  

Stiați că o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi?  

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul albastru: cutii și ambalaje din hârtie/carton (de ex. cutii de la electronice, de la alimente, cartoane de ouă, cutii de pizza, de pantofi, pungi din hartie etc), maculatură (de ex. ziare, cărți, reviste, caiete, etc). 

 

Important! Cum aruncăm ambajele din hârtie/carton: 

 • Ne asigurăm că sunt curate și că nu sunt contaminate cu uleiuri, resturi alimentare etc;
 • Le pliem/comprimăm pentru a economisi spațiu în interiorul pubelei/containerului;
 • Nu aruncăm cartoane îmbibate cu ulei (cum sunt, uneori, cutiile de pizza) în recipientele albastre!

NU depunem în recipientele de culoare albastră ambalaje de hartie și carton contaminate, cum ar fi: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare sau îmbibate cu ulei, șervețele și hârtie de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

Pubela VERDE: Sticlă

Verde e doar pentru sticlă

Știați că sticla se poate recicla la infinit și nu își pierde niciuna dintre calități în procesul de reciclare?

Deșeurile de sticlă trebuie depuse numai în recipientele de culoare verde existente în platformele publice (le găsiți ușor, în puncte special amenajate pe domeniul public). 

ImportantAmbalajele din sticlă trebuie să fie goale și curate

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul verde: sticle și ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (curate și fără conținut) etc.  

Sticla poate fi reciclată indiferent de culoarea ei (verde, maro etc), iar spargerea produselor din sticlă când sunt aruncate în recipientele verzi de colectare nu afectează procesul de reciclare. 

NU depuneți în recipientele de culoare verde: sticla de la geamuri, parbrize, mese din sticlă, oglinzi, produse din porțelan, ceramică, obiecte din cristal, vase rezistente la căldură (vase yena), pahare sparte din sticlă etc. Ca regulă generală: sunt permise numai ambalaje din sticlă.

Pubela MARO: Deșeuri biodegradabile

Maro e doar pentru deșeurile biodegradabile

Știați că peste 50% dintre deșeurile generate în gospodării sunt deșeuri organice, care ar putea fi cu ușurință transformate în compost? 

Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice care pot fi transformate prin descompunere în îngrășământ natural (compost), asemănător humusului de pădure, de culoare neagră. 

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul maro: resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, orez, paste, fasole și cereale, coji de ouă și coji de nucă, zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), resturi de pâine, cereale și produse de patiserie proaspete, învechite sau mucegăite, păr și blană, rumeguș, bucăți de lemn mărunțit (dar netratat chimic, nevopsit), cenușa de la sobe (dacă se arde doar lemn), frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie (care să încapă în pubela maro). 

NU aruncați în recipientele de culoare maro, întrucât compromiteți tot procesul de descompunere: resturi de carne și pește, oase, resturi alimentare cu ulei, ouă întregi (doar coaja ouălor intră la fracția de biodegradabil, oul intră la rezidual), resturi de produse lactate (brânză, cașcaval, unt etc), lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice, scutece de unică folosință. 

Pubela NEAGRĂ este pentru ce nu putem recicla: Deșeuri reziduale

Negru e doar pentru deșeurile reziduale

Știați că românii reciclează aproximativ 13% din deșeurile produse, pe când media europeană e de 45%? Împreună putem fi mai responsabili față de mediul înconjurător. 

Deșeurile reziduale sunt acele deșeuri care nu se pot recicla sau composta (cu excepția deșeurilor voluminoase, periculoase, electrice, electronice și medicale, care sunt colectate diferit) și care trebuie depuse numai în recipientele de culoare neagră.

Deșeul rezidual ajunge direct la groapa de gunoi, iar drumul lui este fără întoarcere. El nu se reciclează. Nimic bun, nimic util, nimic sănătos nu poate fi făcut din el. Din păcate, mare parte din acesta este compus din elemente care ar fi putut fi reciclate. 

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul negru: scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, resturi de mâncare de proveniență animală (carne, lactate, ouă, pește etc), cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, etc. 

NU sunt deșeuri reziduale: pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și becuri uzate, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).

Gândește-te de două ori înainte să arunci un deșeu la gunoi: decizia ta, luată în acele câteva secunde, poate însemna foarte mult pentru mediul înconjurător.

Ce sunt deșeurile speciale?

Știați că medicamentele expirate se pot returna în farmacii? Cereți detalii la orice farmacie din apropierea locuinței dvoastră.  

 

 

 

Deșeuri voluminoase

Deșeurile voluminoase sunt acele deșeuri care, datorită dimensiunilor, nu se pot colecta în pubelele și containerele obișnuite. Exemple de deșeuri voluminoase: obiecte de mobilier (casnic sau de grădină), jucării de mari dimensiuni (biciclete, trotinete etc), covoare, saltele, tocuri de uși, ferestre, mese de masaj, cărucioare de copii etc. 

Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de către personalul Soma, în cadrul a două campanii speciale anuale, organizate primăvara și toamna – datele exacte ale campaniilor speciale vor fi anunțate în prealabil

 

Deșeuri periculoase

Deșeurile periculoase sunt acele deșeuri care nu se pot colecta împreună cu deșeurile obișnuite întrucât pot provoca poluare gravă sau prezintă riscuri asupra oamenilor, animalelor și mediului. Acestea pot fi inflamabile, corozive, iritante sau toxice. 

Cele mai comune deșeuri periculoase sunt: bateriile și acumulatorii uzați, medicamente expirate, pesticide, insecticide, îngrășăminte chimice, stingătoarele de incendiu, lacuri și vopsele uzate, cleiuri și adezivuri, combustibili, uleiuri, lichid de frână & lubrificanți, doze de spray & recipienți sub presiune care încă au conținut, materiale de lustruire etc. 

Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de către personalul Soma, în cadrul a două campanii speciale anuale, organizate primăvara și toamna – datele exacte ale campaniilor speciale pot fi găsite pe verso-ul calendarelor anuale (primite de fiecare cetățean la începutul anului). 

Deșeuri din construcții și reamenajări

Cele mai frecvente deșeuri din construcții & reamenajari sunt: beton, cărămizi, moloz, dale, piatră, lemn. Acestea se ridică la cerere de către personalul Soma, contra cost, în containere specializate în funcție de solicitarea dvoastră, conform următoarelor tarife: 

Tarife ridicare deșeuri provenite din construcții și reamenajări:  

Sub 3 mc se aplică următoarele tarife:

 • 232 lei / m3 (tva și transport incluse);
 • 116 lei / m3, dacă deșeurile sunt aduse de către dvoastră la sediul Soma din Cisnădie, Strada Șelimbărului, nr. 90.

 

Peste 3 mc, Soma Sibiu vă pune la dispoziție containere dedicate pentru colectarea deșeurilor din construcții, conform următoarelor tarife:

 • 3 mc: 600 lei;
 • 5 mc: 750 lei;
 • 7 mc: 900 lei;
 • 10 mc: 1200 lei;
 • 15 mc: 1700 lei.

În tarifele de mai sus sunt incluse serviciile de amplasare a containerului la adresa specificată de dvoastră, colectare, transport, golire deșeuri. Tarifele includ TVA. Vă rugăm să solicitați amplasarea unui container la numărul nostru de telefon: 0234 / 998.

Deșeuri vegetale

Deșeurile vegetale sunt cele provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc. Cum procedăm cu acestea? 

Pentru cantități mici (sub 3 mc):

 • deșeurile vegetale în cantități mici (crengi tăiate etc) vor fi ridicate gratuit de către personalul Soma. Acestea se amplasează în saci, lângă pubela maro (dedicată deșeurilor biodegradabile) în ziua de colectare a deșeurilor, ordonat.

Vă rugăm să depozitați deșeurile suplimentare vegetale în mod ordonat lângă pubela maro.

Pentru cantități mari (peste 3 mc):

 • Pentru zonele de blocuri: Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează la cea mai apropiată platformă de colectare deșeuri, în recipientele maro, sau lângă acestea.
 • Pentru zonele de case:
  Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări din partea cetățenilor, la numărul de telefon 0269 / 988. 

Alte informații utile

 

ATENȚIE! Recipientele nu vor fi ridicate de personalul Soma în următoarele cazuri: 

 • Dacă recipientele/sacii nu sunt amplasate în afara proprietăţii dvoastră (respectiv pe domeniu public), la data stabilită pentru colectare, începând cu ora 7. Pătrunderea echipajelor de colectare pe proprietate privată este strict interzisă;
 • Dacă accesul este blocat din cauza condițiilor meteo (zăpezi abundente, noroi, ploi etc) și mașinile Soma nu pot pătrunde până la locul de staționare a recipientului (vă reamintim că e în sarcina fiecărui proprietar să își curețe trotuarul de zăpadă). 

BINE DE ȘTIUT: Deșeurile suplimentare reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal) plasate în mod corect lângă pubelă în saci se vor ridica gratuit de către personalul Soma.