Week-end-ul ce a trecut s-a desfășurat 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘢 𝘤𝘢𝘮𝘱𝘢𝘯𝘪𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘭𝘦𝘤𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘥𝘦ș𝘦𝘶𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘷𝘰𝘭𝘶𝘮𝘪𝘯𝘰𝘢𝘴𝘦 𝘥𝘪𝘯 𝘔𝘶𝘯𝘪𝘤𝘪𝘱𝘪𝘶𝘭 𝘉𝘢𝘤ă𝘶 iar băcăuanii au raspuns acestei campanii într-un mod pozitiv și au fost dornici să se debaraseze responsabil și gratuit de obiectele mari care nu le mai erau de folos.

Așa cum le spune și numele, deșeurile voluminoase au cântarit doar 6 tone dar au ocupat un volum mare în spațiul special destinat acestora din cadrul Depozitului Conform Bacau.

Trebuie totuși să facem unele precizări constatate în urma încheierii acestei campanii referitoare la faptul că 𝗻𝘂 𝘁𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲ș𝗲𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗹𝗲-𝗮𝗺 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗰𝗲𝘁ăț𝗲𝗻𝗶 𝘀𝗲 î𝗻𝗰𝗮𝗱𝗿𝗲𝗮𝘇ă î𝗻 𝗰𝗮𝘁𝗲𝗴𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗱𝗲ș𝗲𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗺𝗶𝗻𝗼𝗮𝘀𝗲!

Am găsit c𝘶𝘵𝘪𝘪 𝘮𝘢𝘳𝘪 𝘥𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘵𝘰𝘯, 𝘣𝘰𝘳𝘤𝘢𝘯𝘦, 𝘴𝘵𝘪𝘤𝘭𝘦 și multe alte deșeuri al căror loc este în containerele colorate pentru deșeuri reciclabile și nu în cadrul campaniei de voluminoase.Cu această ocazie vă reamintim în ce constau deșeurile voluminoase: acestea sunt deșeurile solide, de mari dimensiuni, care nu pot fi depozitate în containerele și igluurile normale de deșeuri și nu pot fi transportate de mașinile obișnuite care colectează deșeurile reciclabile și reziduale. Printre 𝗲𝘅𝗲𝗺𝗽𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗱𝗲ș𝗲𝘂𝗿𝗶 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗺𝗶𝗻𝗼𝗮𝘀𝗲 se numără mobilierul de grădină, cel din locuințe, jucării de mari dimensiuni, elemente de stolerie, instalații de fitness, joacă sau întreținere corporală, dar și obiecte textile de mari dimensiuni.

Deșeurile de mari dimensiuni au fost transportate la Depozitul Conform Bacău (rampa de gunoi), într-un spațiu special amenajat acestor tipuri de deșeuri, urmând ca personalul Eco Sud să extragă manual elementele reciclabile (în special lemn și metal) din aceste deșeuri.În urma discuțiilor cu reprezentații Eco Sud aceștia ne-au explicat că în cazul celor mai multe obiecte voluminoase, procesul de dezmembrare manuală este dificil. Exemplul cel mai practic este cel al unei canapele vechi, formată din tapițerie, arcuri și mânere din lemn. Dezmembrarea ei pe elemente care ar putea fi reciclate este un proces lung, care consumă mult timp și energie.

Deșeurile sunt dezmembrate manual, acolo unde se poate, pe categorii de deșeuri reciclabile. Ulterior acestea sunt valorificate către reciclatori finali, iar elementele care nu sunt reciclabile ajung la groapa de gunoi. Putem în final concluziona că se reușește o reciclare parțială a deșeurilor voluminoase.

Din acest motiv, debarasarea de obiectele vechi nu reprezintă soluția optimă (chiar dacă o facem responsabil), reciclarea fiind anevoioasă în multe cazuri. Un mod de viață în echilibru cu mediul înconjurător are în vedere cei trei „R”: Reducere, Reutilizare și,în final, Reciclare. De aceea vă sfătuim să achiziționați doar acele obiecte de care chiar aveți nevoie și să cumpărați produse realizate local sau național, din materiale sustenabile, pentru reducerea amprentei de carbon și o atitudinea prietenoasă cu planeta noastră.

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


Google Analytics
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services